25
Maj 11

7 sätt att bli mer nätvaro!

Christopher Kullenberg skriver i sin bok “Det nätpolitiska manifestet” om begreppet Nätvaro. Det är en mix av närvaro och nätet. Begreppet tycker jag är riktigt bra. Att vara närvarande på nätet kräver ett intresse och en passion för att vilja lära sig men även att vara flexibel och vaken för nya trender och nya vändningar. För det som är hett idag är inte hett imorgon. Jag tänkte med detta inlägg beskriva hur jag håller mig uppdaterad i nätkultur, alltså hur jag är nätvaro. Jag ska även ge tips på hur du kan skapa din personliga nätvaro.

1. Lerning by doing

Om du ska ha en uppfattning eller åsikt om webbens utveckling så ska du vara med och testa de nya tjänsterna som kommer eller “vara med i spelet”. För att kunna ha en åsikt om ex. twitter måste du även ha testat det och använda det mer än bara en dag. Du kan läsa tusen guider/lathundar om hur du “ska” använda olika tjänster men om du aldrig testar, ser du inte vilka möjligheter den kan ge dig eller inte ge dig. Du kan inte heller ta den enkla vägen och gå en kurs och sen “kunna”. Testa, experimentera och skapa ditt egna sätt att använda verktygen som finns på webben.

2. Läs, lyssna & se! (bloggar, podcast & thincast)

Utvecklingen av webben går i supersnabb hastighet och du måste hänga med. Men för att kunna hänga med så måste du nästan avgränsa dig. Vad är du speciellt intresserad av? Är det programmering/utveckling av tjänster? Läs bloggar om det eller om du är som jag intresserad av påverkan på samhället och speciellt jaget i det digitala samhället på nätet, följ sånna bloggar, podcast eller thincast. Eller om du har något annat intresse. Hitta ditt sätt att ta in information och fundera på vilka bloggar/podcast som är inom ditt intresseområde. Sen är det alltid bra att följa bloggar som berör webben i stort. Dessa bloggar finns det en hel hög av men jag vill rekommendera Jocke Jardenbergs blogg , JMW Kommunikation blogg och mashable som ger en bra bild över vad som händer på webben nationellt och internationellt.

3. Dyk djupare! (Läs böcker)

Emil Janssons bokhylla

Att läsa böcker om webben kan vara lite dubbelt. Då jag i förra punkten skrev att webbens utveckling sker supersnabbt men samtidigt så är det ingen slump att det ser ut som det gör. Webben som den ser ut nu är inte skapad över en natt och framförallt inte hur människor påverkas av utvecklingen. På bilden syns några av de böcker jag äger. Några bättre än den andra självklart. Men jag läser nästan enbart facklitteratur om webben på engelska eller med svensk översättning om det finns. Varför gör jag detta då? För att svensk litteratur inte har kommit till den nivån jag vill vara på. Många av de böcker jag läser handlar sällan om “how to do” utan snarare om hur tekniken/webben har påverkat samhället. På bilden här ser du en del av min bokhylla om webben, men vill du se min kompletta bokhylla så gå in på min aNobii bokhylla. Och ja, om du vill får du jättegärna låna en bok av mig.

4. Dela erfarenheter & kunskaper!

Vi har sen länge gått ifrån en tid där mitt är mitt och ditt är ditt, ja i alla fall när man kommer till sociala webben. Där gäller det att dela sina erfarenheter och kunskaper. Jag har en filosofi att “av varandra lär vi oss bäst”. Det finns ett uttryck som lyder “Sharing is caring!” och det lever jag med till 100%. Om jag ger av mina tankar, åsikter och erfarenheter så kommer jag få tillbaka och sen går cirkeln ihop.

5. Träffas & skapa nya mötesplatser!

Denna punkt hör egentligen ihop med föregående men samtidigt inte. Det finns otroligt många bra AFK (away from keyboard) mötesplatser som du inte får missa. Om du twittrar så är det Tweetups i din stad eller inom ditt område. Finns olika konferenser, dyra och billiga. Men nätverka! Varför inte spontanträffa folk. Innan jag skapade mitt intresse för webben och främst den sociala webben hade jag bara några få vänner som har ett passionerat intresse för webben, nu har jag fler och de har jag träffat med hjälp av kommunikationskanalerna på webben. Och framförallt fått vänner med samma intresse i hela Sverige.

6. Sluta se teknik! Se möjligheterna!

Att ha ett intresse för webben är inte enbart för nördar som kan allt om datorer. Mer och mer förflyttas intresset för webben bort från de traditionella geeksen och in i vardagen. Men det finns många som ser det som händer på nätet som teknik och framförallt de som inte har någon vetskap om vad som händer på webben. Börja se det mer som en förläggning av dig, börja se vilka möjligheter tekniken skapar. Tex. att skapa ett socialt nätverk har aldrig vart smidigare än vad det är nu men ändå så blundar folk för det pga. “att det inte är något för mig”. Så dumt!

7. Du har rätt! Ingen har rätt!

Förut så var skillnaden på rätt och fel på webben tydlig, men inte längre. Du själv kan nu skapa egna sätt att använda, lära och kommunicera. Du har alltid rätt! Men tänk då även på att ingen har rätt!

Liknande inlägg


4 Responses to “7 sätt att bli mer nätvaro!”

 1. Graytuna twitter.com Says:

  Håller verkligen med om “learning by doing”. Det gäller att vara öppen och prova på nya saker, se vad som händer helt enkelt och tänka. Hur kan människor sprida idéer här? Hur kan jag använda mig av det här? Varför är t.ex. Twitter så stort?

  Hur organiserar du din nätvaro Emil? Med tweetups, böcker och allt vad det innebär : )

 2. Emil Jansson emiljansson.se Says:

  Jag läser mycket RSS som en start. Reeder till ipad och mac är min bästa vän. Det är en start att organisera min nätvaro. Sen läser jag sällan hela böcker uten kapitel som intresserar mig och ständigt antecknar om vad jag läser som jag även sen kan använda till presentationer, blogginlägg eller att styrka mina åsikter eller att byta åsikt. . Alla bra länkar sparar jag på http://www.delicious.com/emiljansson och jag arrangerar tweetups i örebro. Jag ska på sswc och jag spontanträffar människor ständigt när jag är på resande fot (dock blir det inte så ofta som jag vill). Känns det som ett bra svar?

 3. Björn Sennbrink sennbrinkonsult.se Says:

  Punkt 3: Mitt tips är att läsa böcker som går emot gängse uppfattning om hur fantastiskt dagens internet är. En bra men lite svårläst bok på det ämnet är “You Are Not a Gadget” av Jaron Lanier. Läs recensionen på http://www.netopia.se/2010/03/15/recension-jaron-lanier-%E2%80%93-you-are-not-a-gadget-a-manifesto/

 4. Emil Jansson emiljansson.se Says:

  Kanon!! Tack för tipset Björn!!

Leave a Reply

2020 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting