15
Nov 11

Vadå skriva ut i 3D?

CreativeTools.se - PackshotCreator - 3D printed dragon model

Produktutveckling innan 3D skrivarna

För att förstå vad en 3D skrivare är så kan jag förklara lite historiskt hur produktutveckling sett ut. Traditionellt när en produkt skapas har man ett material (ex. block) som bearbetas ner med hjälp av något verktyg. Exempel när man jobbar med trä så filar/hyvlar/gröper/täljer osv man ner trädet för att sen nå sitt mål. När man kommer till hårdare metaller skär man ut de med hjälp av ex. laser. Men även kan materialet smältas ner och fylla formar eller att böja/forma. Problemet när man använder denna teknik är att det blir svårt med rörliga objekt. Då sätter man oftast ihop två eller flera objekt genom att limma/svetsa/skriva osv.

Skriva ut i 3D

När man pratar 3D skrivare är det tvärt om. Man börjar från noll och bygger upp objektet med olika tekniker. Den vanligaste tekniken vad gäller 3D skrivare är att man smälter ner materialet (allt från plast till choklad) lager på lager. Detta gör att de går att skapa objekt som är bara ett objekt men med rörliga funktioner.

När man skriver ut på en vanlig A4 papper med en vanlig skrivare känner skrivaren av när bläck/laser ska skriva och när den inte ska skriva och sen för det pappret framåt för att göra en ny rad. Samma sätt bygger en 3D skrivare upp sitt objekt. Skillnaden är att istället för att mata fram så åker plattan som 3D objektet skrivs ut på, ner och där den inte ska skriva ut lämnar den en lucka. Lager för lager. (Detta är tekniken som rapman 3.1 använder. Makerbot däremot gör tvärt om. Där åker skrivhuvudet upp och är i ett fast läge medan plattan som objektet skrivs ut på rör på sig. Läs mer om dessa två skrivare nedan.)

De tredje sättet (som oftast maskinen kostar lite mer) är en teknik där laser värmer upp ett slags puder. När ett lager är gjort läggs det på ett nytt lager puder.


Denna teknik används även i klippet här nedan fast då i öken och med förstoringsglas som skapar en brännpunkt.

3D skrivare hemma?

När 3D skrivarna visades upp på teknikmässor för första gången var det stora maskiner som kosta flera hundra tusen kronor. Tanken att skriva ut saker som privatperson var långt borta att människor knappt drömde om det. Men nu händer det en massa saker. Det har kommit två olika lösningar på skrivare. De man ser mest är så kallade open source 3D printers, det är skrivare man själv får bygga ihop. Den ena modellen enklare än den andra att bygga ihop men dessa modeller kan man självklart köpa färdig byggda men får betala endel för den tjänsten. De är open source hård vara i den funktionen att du själv delvis kan skapa hela skrivaren förutom självaste motorn som skriver ut (extruder), men kan även modda den så att den funkar som bäst för dig och ditt syfte. Den andra typen som börjar dyka upp är färdiga skrivare. Dessa har ofta tydliga målgrupper och de jag har sett är riktade till barn och är som playdom lera 2.0.

Open source skrivare

Här nedan finns de tre vanligaste open source skrivarna.

MakerBot Thing-O-Matic

Bits From Bytes Rapman 3.1 &  3D Touch

RepRap

Andra 3D skrivare för hemmabruk (ej Open source)

Origo

Roland DG iModela

Skapa, scanna eller ladda hem 3D objekt?

För att skriva ut något så måste man självklart ha ett objekt man ska skriva ut. Man kan göra detta på tre sätt. Antingen använder man sig av ett 3d program. Det finns hur många 3D program som helst på nätet och jag kommer inte lista alla utan de som är mest intressanta och är gratis. Båda programmen här nedan är enkla att lära sig.

Google SketchUp

Autodesk 123D

Det andra sättet är att scanna in ett fysisk objekt till datorn som du redan har med hjälp av antingen en 3D scanner (mjukvara med eller utan hårdvara). Det börjar blomma upp endel verktyg som både kostar sjukt mycket men även endel hack som man kan använda sig av en enkel webcam eller varför inte Microsoft kinect. Ett sätt som oxå börjar komma är tjänster som du antingen tar en massa bilder eller filmar ett objekt för att sen ladda upp de till en sajt för att de sen ska analysera bilderna och skapa ett 3D objekt. Detta sätt har jag aldrig fått att funka.

Det tredje sättet är att ladda hem ett 3D objekt från nätet. Sajter Thingiverse har stort utbud i 3D modellen. Hittar du inte det du letar efter där så är det bara att du själv skapar och sen ladda upp det på sajten. Det intressanta med denna tekniken är att det börjar komma upp en diskussion nu gällande upphovsrätt på fysiska modeller. Jag tror bara att det är en tidsfråga innan 3D skrivare kommer in i hemmet och istället för att köpa lego som kostar skjortan till sina barn så skriver man ut det.

Material

Vi pratade tidigare i inlägget om olika material man kan skriva ut i och jag tänkte snabbt gå igenom de vanligaste plasten som de flesta hemmabruks skrivare använder sig av.

ABS

Vanligaste förekommande plasten och enklast att skriva ut med. ABS är samma material som Lego. Fördelen med denna är även att det finns i flera olika färger. Men vit är definitivt vanligast.

PLA

PLA är skapad av organiska ämnen som bla. finns i majs. Detta material brukar man se som miljövänligt då den har ett material som går att återanvända. Alltså så kommer PLA plast efter en tid att typ bli jord. Detta kan dock ta en tid.

PVA

Detta är den svåraste plasten att skriva ut med men kanske den som är mest intressant. PVA är ett material som löses upp vid kontakt av vatten. Vad är det som är intressant med detta då? Jo för att du kan göra objekt med ex. PVA plast runt om själva objektet. Så när objektet doppas i vatten försvinner plasten och tadaaaa där har du en hemlig sak. PVA är en plast som fortfarande experimenteras med vad gäller att få ut det bästa slutresultatet.

Vad bör man oxå kolla in?

Om du känner “vadå 3D skrivare?” fortfarande efter detta inlägg är det helt förståeligt. Enligt Gartner så har inte 3D skrivare nått sin topp än. Alltså det har inte blivit sådär super hett. Men hett är det så man får lite brännmärken.

En annan sak man bör kolla in är laser cutting. Denna teknik tänkte jag inte i detta inlägg gå igenom i detalj mer än att berätta att det är en teknik där du har ett fysisk objekt som du skär ut i materialet. Jag snacka med en kille från England på twitter som hade just använt den här tekniken för att skapa sin makerbot (läs open source texten ovan).

Slutsats

Att jag tycker att 3D printing är sjukt intressant är ingen slump. Att mitt jobb nyss har köpt en Rapman 3.1 som jag och min kollega Henrik Thörn (@teknikguru) byggde ihop gjorde inte intresset mindre. Men det jag har lärt mig efter ha läst en massa blogginlägg och snackat med människor på twitter som sysslar med 3D printing är att om jag själv skulle köpa en 3D skrivare skulle jag köpa en Makerbot. Rapman 3.1 är en bättre skrivare i form av kvalitet på utskriften. Men Makerbot vinner sjukt mycket på att det finns ett community (läs samhälle, gemenskap osv. inte i den formen uttrycket användes på början av 2000 talet med Lunarstorm i spetsen.) runt självaste produkten. De som äger en Makerbot brinner för sin produkt och delar gärna med sig. Även Makerbots sajt bjuder på mycket matnyttigt. Sen ser den lite mer portabell ut. Rapman 3.1 kräver mer tekniskt kunskap än Makerbot och att hitta information som är matnyttigt i deras wiki får vem som helst att se svart.

Länkar/bloggar om 3D printing

Makerbots blogg

Ponoko blogg (inte enbart om 3D printing)

Yanko Design (handlar egentligen inte om 3D men om innovationsdesign som kan vara till inspiration)

Fabbaloo

It´s a 3D world

Thingiverse blog

Engelska Wikipedia om 3D printing

Döskalle på kickstarter

Stockholms nya arena utskriven i 3D

Liknande inlägg


One Response to “Vadå skriva ut i 3D?”

  1. Carl-Johan Sveningsson unclecj.blogspot.com Says:

    Hej och tack för en matnyttig post! Det jag däremot saknar som gäller också för mycket annat kanske spännande gör-det-självande är den realistiska bedömningen när det faktiskt är relevant. Att göra eget lego är ju t.ex. tyvärr ett uselt exempel. En sån enkel pryl har fantastiska skalfördelar och kostar mycket både tid och pengar att göra själv.

    Jag har själv jobbat i ett litet företag som var tidiga med laserskär, och efter de första glada åren fick de jobba hårt för att lära sig vad som är rimligt att laserskära jämfört med andra metoder.

    En del exempel finns som konstnärliga objekt (bara små då) eller prototyper (men då måste materialet vara lämpligt). Själv tycker jag det vore grymt med en styrd fräs, men oberoende av verktyget får vi inte glömma frågan – Vad ska vi använda det till?

    Det vore grymt om du kunde skriva lite om såna tankar, tack!

Leave a Reply

2020 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting