29
Maj 13

Lyssna! öppenhet! Samarbeta!

Jag har tidigare bloggat om att man ska ta tid och möta sina kollegor som IKT-pedagog och detta inlägg kanske kan bli en liten upprepning av det inlägget och även andra inlägg. Men den risken tar jag :). Som ni säkert förståt så är denna bloggen en plats för mig att tänka öppet och även ett sätt att reflektera kring mitt egna agerande. Jag analyserar mig själv väldigt mycket och av någon konstig anledning blir jag glad när jag får konstruktiv kritik om mitt agerande. Idag presentera jag mig för kollegor på en annan skola som jag även kommer att vara kontaktperson för i pedagogiska delen kring projektet “Pedagogisk utveckling med digitala hjälpmedel” (namnet på Örebro kommuns gymnasieskola 1:1 satsning). Jag tänkte väldigt länge på hur jag skulle presentera mig. Vem är jag? Vad kan jag? Vad ska de kontakta mig om i projektet? Hur väljer jag rätt ord? Var bara några av de frågorna som dök upp under veckan. Jag tror det blev rätt okej. Men ibland känner jag att jag vill berätta hur jag tänker. Vem jag är! För att för mig så är relationer otroligt viktigt (vilket jag även sa på presentationen). Jag ska försöka formulera hur jag skulle vilja (delvis gör på skolan jag har kontor på) jobba utifrån de orden jag har i rubriken.

Lyssna!

Som IKT-pedagog eller någon form av lokal skolutvecklare måste jag lyssna på mina kollegor. Möta de på deras hemmaplan och alltid vara nyfiken. Jag ska aldrig döma någon utan jag ska alltid bemöta de med inställningen “de är grymma pedagoger!” vilket jag gör! Jag har helt fantastiska kollegor och det har du med och det får jag/du aldrig glömma. Lyssna på dem!

Öppenhet!

Jag var osäker på vilket ord jag skulle använda men jag ska förklara hur jag tänker. För mig är det viktigt att vara ärlig och öppen mot sina kollegor/pedagoger. Som jag har skrivit i tidigare inlägg så har jag inget som helst behov av att ha rätt. Snarare tvärt om! Jag kan öppet säga till mina kollegor om det är något jag inte kan. Samtidigt som jag är väldigt rak med att säga vad jag kan och vad jag kan bra. Det är något jag vill att pedagoger/kollegor ska vara mot mig med. Jag tror man gör sig själv och andra en otjänst att dölja brister och styrkor (kanske inte de bästa orden men hoppas ni förstår) för sina kollegor. Jag tror även att våga visa upp områden som man är osäker/mindre kunskap om så är det enklare att stärka de. Och det leder till sista ordet!

Samarbete!

Som IKT-pedagog är det jätteviktigt att jag samarbetar med mina kollegor. Det enkla svararet på varför, är att de har en ämneskompetens som (oftast) inte jag har. Sen tror jag det är svårt att utan relationer eller vetskap om skolan/arbetslaget/ämnet osv. är det svårt att komma som en “frälsare” och föreslå förbättrings (gillar inte ordet förändring) arbete. Det krävs ett otroligt gott samarbete mellan pedagoger,rektorer och elever för att kunna genomföra förbättring. Tåget går nu och alla ska med och vi ska tillsammans styra. Vilka hållplatser vi stannar på kan både vara bestämda sen innan men oxå våga dra i nödbromsen och ta ett spontanstopp om det behövs.

Liknande inlägg


2 Responses to “Lyssna! öppenhet! Samarbeta!”

  1. Birger Says:

    Det blev riktigt intressant på slutet. Men undvik att börja blogginlägg med att hänvisa till tidigare och upprepning. I alla fall inte i första meningen. Du tappar hälften av läsarna om första meningen är ointressant. Då missar de den intressanta delen helt.

  2. Helena matteochno.wordpress.com Says:

    Jag tycker att alla som vill få någon annan att växa och ta till dig något nytt borde tänka dom du, rektorer såväl som lärare. Hur blir du bemött då? Finns samma lyhörd och öppenhet där?

Leave a Reply

2020 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting