07
Maj 13

Ta tid och möt kollegor(pedagoger)!

När jag börja jobba som IKT pedagog för 1 ½ år sen var jag rätt ensam. Jag var helt ny på skolan (kände bara en person innan… Magnus, en fd lärare till mig som jag numera räknar som en god vän). Jag fick ett uppdrag att utveckla IKT i undervisningen på skolan. Jag var otroligt nervös och självsäker till en början. Några kollegor har ni i efterhand erkänt till mig att de upplevde mig som provocerande, jag var lite för på och jag tänkte med lite för stora penslar ibland. Nu har jag blivit lite mer varm i kläderna och vill dela med mig om en viktig del i mitt arbete.

Samtalen är viktiga!

Som IKT-pedagog ska man inte jobba ensam. Det behöver inte betyda att man ska ha andra IKT-pedagoger runt om sig på skolan, utan snarare att man ska driva “IKT i undervisningen” agendan tillsammans med kollegorna/pedagogerna på skolan. Jag som IKT-pedagog är den som alltid har IKT-pedagogik på schemat men alltid tillsammans med mina kollegor. Så under ungeför ett års tid (tog ungefär ett halvår att lära känna skolan) börja jag skapa relationer med mina kollegor. Jag tog mig tid att lyssna på de och lyfta om något är bra och inte döma om något var mindre bra. Oftast möter lärarna mig i min hemmaplan (mitt kontor) men nu de två senaste dagarna har jag aktivt rört mig ut i skolan och försökt att hitta de där naturliga mötena som kollegor har. Du vet de där mötena när man sitter bredvid varandra och bara slänger ut en fråga eller påstående och se om någon nappar på det. Dessa mötena fungerar bäst i arbetsrum där fler än två sitter. Så jag tog min dator under armen och gick in i ett arbetsrum måndag morgon och sa “här sitter jag idag!”, Var lite fräck och fråga inte utan bara tog platsen :). Vi samtala om arbetsbördan för lärare runt betygstider, vikten av att skapa en “vi anda” hos elever och pedagoger. Sen efter lunch tog jag datorn och förflytta mig till ett annat arbetsrum. Samtalet där blev om omdefinierat lärande och hur man skapar en lärande miljö där eleverna ser att det finns miljoner möjligheter för att lära sig nya kunskaper och visa detta? Hur skapar man en miljö där lärande är i fokus och eleven kör? Vi prata även om att våga vara bäst och våga visa det för andra i kommunen.
Idag hjälpte jag en kollega med att installera ett större program och medans jag gjorde det berätta jag för henne att jag tycker att hon är en fantastisk professionell pedagog och att jag har i flera tillfällen även sagt detta till andra om henne. Jag prata även med tre pedagoger om hur pedagogiken/undervisningen kommer att förändras när 1:1 rullar in i Örebro kommuns gymnasieskolor. Jag sa att det måste finnas rum för att vara positiv till IKT i undervisningen men även kritiskt. Men det farliga kan vara när man tar bara ett parti och är blind för den andre sidan. Vi prata även om att skolan (generellt i Sverige) måste sluta att vara ett steg efter utan fundera på hur den kan vara före i samhällsutvecklingen. Som ni ser så var det inga små diskussioner jag hade med mina kollegor under dessa två dagar.

Vad menar Emil?

Jag tror att ni har listat ut vad jag vill säga med detta inlägg. Det är just att våga ta tid för att möta sina kollegor och våga ställa de stora visionära frågorna tillsammans med de små konkreta. Våga tycka något där man varken har rätt eller fel. Våga skapa goda relationer för att tillsammans vara allvarliga men även ha otroligt kul.

Liknande inlägg


One Response to “Ta tid och möt kollegor(pedagoger)!”

  1. Lyssna! öppenhet! Samarbeta! | Emil Jansson Says:

    […] har tidigare bloggat om att man ska ta tid och möta sina kollegor som IKT-pedagog och detta inlägg kanske kan bli en liten upprepning av det inlägget och även andra inlägg. Men […]

Leave a Reply

2020 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting