30
Jan 14

Mitt BETT 2014 upplevelse del 1

Förra veckan var jag på BETT och jag tänkte jag skulle försöka summera mina tankar kring min upplevelse. Tänkte jag skulle dela mina tankar kring BETT i två delar. Del ett “vad tar jag med mig från BETT?” och del två “Vad ska jag tänka på nästa år om jag skulle åka?”

Ursäkta att inlägget blev lite långt, men vill inte dela upp det

Intrycken, upplevelsen och kraften!

För de som aldrig har vart på BETT så vill jag förklara något som är rätt konstigt när man tänker på det. Det är att BETT äger rum i London men det man gör ca 80% av tiden är att umgås med svenskar. Och som om det är konstigt så var jag den största delen av min resa på hotellet jag bodde på och dess konferenslokaler. Hel skumt! Men saken är den att många (liksom jag) åker med företaget som levererar “en till en” lösningen till skolorna och jag åkte med Caperio Skolparners. Deras program likt de flesta andra företagen var ett program som hade väldigt lite fokus på just själva mässan och i efterhand så förstår jag varför. Ja vi kan väl börja där med mässan även om det var ett av det sista jag gjorde under min vistelse i London.

Kommersiella intressenter och omoderna lösningar!

Om man är okunnig inom IKT-pedagogiska områden och åker till BETT mässan, så är du den bästa kunden som finns, och om du skulle ha med dig stora pengapåsen skulle du kunna gå bananas på mässan och sen få den där känslan som man kan få dagen efter på en charter resa och upptäcker en konstig tatuering på svanken. Nu kanske det låter som jag överdriver, men handen på hjärtat ni som var där, så är merparten av montrarna inte speciellt spännande. Men samtidigt så kanske jag är fel kund. Inte bara det att jag inte håller i stålarna men jag har för brett arbetsområde. Om du skulle exempelvis jobba på särskolan, matematik på grundskolan eller funderar på en ny lärplattform för din skola/kommun. Ja då kan BETT mässan vara rätt okej. Men som sagt du bör vara rätt påläst inom ditt område, då vissa lösningar var otroligt bra, medan andra var mindre bra.

På BETT fanns något som hette BETT arena. Det var en föreläsningsyta mitt i mässlokalen som allt från elever till lärare till rektorer till forskare och även företag som google och facebook var och föreläste på. Men vi var där lördag och missa mycket av det intressanta som pågick i den arenan så kan tyvärr inte uttala mig varken plus eller minus.

Programmet på hotellet!

Jag är rätt nöjd med det utbudet som presenterades på hotellet. Vi fick innan jul boka in oss i olika föreläsningar och andra aktiviteter. Det jag tog med mig som mest var föreläsningen med James Nottingham och Workshopen med Ante Runnqvist. James prata om utmanade undervisning. Under föreläsningen insåg jag två saker. Det första var att jag blev faktiskt besviken på min egna skolgång. Han prata om att skapa utmaningar och hur man får elever att oavsett betyg hela tiden att sträva mot att nå bättre. VARFÖR VISSTE INTE NI DETTA!? JA JAG PRATAR MED ER LÄRARE SOM JAG HADE I GRUNDSKOLAN SOM BARA SÅG MIG SOM DEN DÄR ELEVEN SOM INTE KUNDE! Jag kunde massor, men tyvärr kunde jag inte gå i skolan… ERAN SKOLA! … *andas* det där kändes rätt skönt att få ur sig. Den andra tanken jag tog med mig från James föreläsning, var att jag som IKT-pedagog måste jobba närmare specialpedagoger.

På Antes workshop var fokuset att definiera vilken skola man driver. Han gav oss workshopsmetoder som vi kunde ta med oss till våra verksamhetter. RIKTIGT BRA!!

Jag var även på skolbesök på ESSA Academy. Men det tycker jag var svår att summera. Jag kommer säkert till det i slutet av detta inlägg.  Jag kan säga att jag gilla det jag upplevde och anser att det är klart värt att besöka. Men då är det viktigt att åka dit med så öppet sinne man kan.

Helhetbilden är receptet för en bra skola.

Många skolor pratar om att de ska bli den bästa skolan i Sverige/London. Men det som urskiljer de som är bar och de som försöker vara bra är helhetsbilden. Det är något som blev extra tydligt under min resa till London. Jag prata med olika kommuner/skolor och de som utmärkte sig, som gav mig i vissa fall gåshud, var de skolorna som hade en tydlig och genomtänkt helhetsyn kring hur skolan fungerar och är uppbygd ur ett pedagogiska perspektiv. Essa är ett tydligt exempel som jag tidigare har tänkt “den där skolan kan det där med digitala möjligheter i lärande” men som nu blev mer “den där skolan vet vart de är, vart de är påväg och varför de är där” och när man tänker så så blir digitala möjligheter som gynnar lärande otroligt naturligt. De skolor som har en tydlig bild pratar inte om IKT längre, de pratar om pedagogik. Dit vill jag att vi ska nå! På Antes workshop använde han metaforer och jämförde skolan med restauranger. På en restaurang är det viktigt att vara tydlig med att berätta vilken typ av mat man levererar, samma gäller skolan. Vilken skola jobbar du på? Duger det 2014 att bara jobba på en skola som bara just är en skola?

Nätverka!?

Nu kommer jag att skriva nått som jag aldrig trodde att jag skulle skriva. Men vad har vi nätverkande till för? Varför ska vi nätverka med varandra? Ni som läst det jag tidigare har skrivit vet att jag tycker att nätverka är otroligt viktigt. Men ska det verkligen ske i okontrollerade former alla gånger? Skulle vara kul att komma till ett event där man speed dejtar varandra, får ett uppdrag eller varför inte har nån aktivitet som bygger på att man ska på ett eller annat sätt aktivt vidareutveckla tillsammans på vardera skola. Visst detta kan man arrangera själva men ibland tycker jag att sådant ska fixas av arrangörerna, så se detta som feedback och inte kritik. För att på BETT var det mycket fokus på att prata med de man åkte med eller att träffa de man redan innan hade kontakt med. Hur skapar man nya kontakter som man kan ha nytta av i framtiden? Detta vet ju jag… men av någon konstig anledning tappa jag dessa helt under BETT.

God natt darling!

Torbjörn Kämblad

Om ni tyckte att det var knäppt att ett gäng svenskar åker till London för att träffa andra svenskar så kanske detta låter ännu knäppar. För under resan dela jag rum med min kollega Torbjörn Kämblad (@kamblad) och även om vi umgås endel på fritiden så kom vi varandra otroligt nära. Jag insåg flera gånger att Torbjörn är otroligt bra. Vi hade djupa samtal på nätterna och ibland hoppa vi av lycka eller skrek av frustration. Så det jag vill säga är att på en sån här resa så kan man faktiskt även träffa sina närmaste kollegor och se hur fantastiska de är. Så som jag gjorde med Torbjörn!

Summering BETT 2014!

Detta är min resa i korta drag. Jag är nöjd med resan i sin helhet. Vissa grejer jag upplevde var “wow” och för andra var samma upplevelse “jaha”, och när man insåg det så blev det kanske de mest intressanta samtalen. Så tips till när ni ska åka till nån konferens som ex. SETT som är i maj. Tillåt andras åsikter och skapa bra underlag för samtal.

Till sist!!!

Jag vill bjuda på en övning som ni kan använda er av i er skola för att skapa samtal. Vid BETT arena var det påståenden på en vägg som illustratörer skrev efter besökares önskemål. Jag fota de jag tyckte var intressantaste och gjorde en presentation Kolla in den här nedan och välj en. Motivera för dina kollegor varför du valde den och diskutera.

Liknande inlägg


One Response to “Mitt BETT 2014 upplevelse del 1”

  1. BETT 2014 – för oss som inte var där | Rektor Lina bloggar Says:

    […] BETT 2014 Helena Kvarnsell – Mina dagar i London (Slideshare) Emil Jansson – Mitt Bett 2014 upplevelse del 1 Fröken IT – Hur landar man efter BETT 2014? Kollegorna på VNG – BETT-mässan 2014 […]

Leave a Reply

2019 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting