02
Maj 14

Om de som inte syns!

Det händer otroligt mycket bra skolutveckling i Sverige just nu. Bara genom att lyfta blicken och följa en twitter hashtag eller gå med i en facebook grupp så kommer man att dränkas i utvecklingsarbete som sker i stort sett varenda vrå i vårt avlånga land.

Fast ibland kan jag tycka att skolutvecklings Sverige är lite som kommersiell radiokanal även kallad reklamradio (ex. rix fm, NRJ osv). Det är inte alltid de bästa låtarna som spelas. För att bli en låt som spelas flitigt på kommersiell radio och som blir en “hit” så krävs en massa pr-arbete (iallafall förr… andra spelregler idag) från oftast ett stort skivbolag. Så är de låtarna vi spelar i högtalarna i skolutvecklings Sverige de bästa låtarna eller är det de “låtarna” som presenterar(/säljer) sig bäst?

Jag kan se på mig själv och kunna säga att jag gör ett bra arbete internt (dvs jag gör mitt jobb bra) med många styrkor som bemötande, kunskap inom mitt område och arbetsättet att GÖRA skillnad och inte bara prata om det. Men en styrka jag upptäckte redan innan jag jobba inom skolansvärld var det att jag är även väldigt skicklig på att presentera det jag kan externt (dvs. utanför jobbet). Men vad händer med de som inte kan göra det eller inte vill eller inte ser poängen (vilket jag kan förstå). För jag ser otroligt många skickliga pedagoger lokalt i Örebro (där jag jobbar) som inte delar externt. De gör ett otroligt bra arbete som aldrig retweetas, gillas eller omnämns i ny eller gammel media. De gör ett bra arbete internt och hyllas internt för det arbetet de gör. De gör sitt jobb! eller snarare de gör kanske mer än vad som efterfrågas men de gör det enbart internt.

Om du känner att detta inlägg pratar till dig eller att du har en kollaga som skulle passas inom denna kategori så vill jag säga KÖR PÅ! För oavsett om du gör skillnad i stort eller i smått så GÖR du skillnad… skolsverige behöver dig! Alla inom skolans värld ska inte behöva vara superstars! Utan för mig (och säkert många med mig) så är det viktigast att du VÅGAR GÖRA SKILLNAD och att DU! fortsätter med det fantastiska arbete du gör. För skolutveckling enligt mig handlar inte om att synas eller få ett pris. Det handlar om att vi tillsammans skapar undervisning och förutsättningar som ger elever möjligheter att lyckas i framtiden!

Liknande inlägg


One Response to “Om de som inte syns!”

  1. Karin Brånebäck kilskrift.blogspot.se Says:

    Du har helt rätt Emil och det också lite av tanken jag har med #Flippkon14. Träffar alla dessa fantastiska pedagoger när jag föreläser. Jag vill träffa dom igen och jag vill att de ska få träffa varandra och dela. Det ska inte bero på nepotism eller förmåga att kunna/orka/vilja marknadsföra sig själv. Det ska inte heller bero på ifall man råkar arbeta på en skola som inte har råd att skicka iväg lärare på konferenser eller intresse av det. Jag hoppas att många får möjlighet att dela med varandra där oavsett synlighet i de sociala medierna eller om de har pushande företag bakom sig.
    Härligt inlägg Emil!

Leave a Reply

2019 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting