13
Jan 15

Tack 2014!

Jag ska försöka att summera detta år. Ett år med toppar och bottnar. Jag ska försöka fokusera mig på topparna. Kommer säkert att missa en hel del saker. Ja ja isåfall gör jag en del två.

Årets evenemang

Har vart på några event i år i jobbet men även privat och här kommer de som jag uppskattat mest.

#AFKvarberg

Äntligen! Jag säger det! Så bra upplägg som växlade mellan föreläsningar och seminarier som skapade möten. Upplägget var så enkelt men ändå så genialt. Fick lite SSWC vibbar över eventet då det var vi som deltog som gjorde det till vad det blev. Om vi skulle åkt dit och inte haft den energin vi kom med så skulle AFKvarbeg inte vara den samma. Bra jobbat Skolsmedjan för att ni skapade detta event och ser fram emot #AFKrektor15

All in beerfest

Vart på endel Ölarrangemang i år. Den bästa var definitivt All in beer fest i Göteborg. Så trevligt och bara öl. Ni som inte känner mig vet att jag har under åren byggt upp ett ölintresse som är av det nördiga slaget. All in beer fest var för nördarna och inget kommersiellt trams (som ex. spitsorter med extrema montrar) Kul också att få snacka med Henok och Karl från Omnipollo en längre stund. Festivalen blev extra bra pga det trevliga sällskapet.

Årets samarbete

Jörgen Florheden


Förutom att samarbetet med podcasten Plugget 2.0 så har Jörgen blivit den perfekta kollegan. Vi har ungefär liknande jobb, kan bemöta varandra på ett bra sätt och bollar utmaningar hela tiden. Sen trodde jag aldrig att jag skulle få en sån fin vän på vägen. Jörgen har betytt otroligt mycket för mig i år. Kul att kunna ses AFK/IRL flera gånger 2015.

Årets app

Jag har så svårt att avgöra vilka appar som kom från 2014 men kommer att göra ett försök att lista de jag facinerats mest av. Konstigt nog har jag inte använt dessa så mycket men kommer definitivt göra det nästa år.

Recolive

Detta är en app jag har väntat på länge. En app som gör det möjligt att filma och bildmixa live och sen livestreama det rakt ut på nätet. Har man flera iOS enheter och vill livestrema så är detta klart verktyg att titta in. Länk!

Workflow

Appen IFTTT kom till iOS och den är bra (använder den för att backuppa bilder). Men när Workflow kom och förde in funktioner som tidigare kunnats gjort med automator på mac så blev jag såld. ex. med ett klick kan man skapa en “workflow” som gör att en hemsida görs om till pdf och sen sparas ner i en specifik mapp i ex. dropbox. Så bra! Länk!

Ultrakam

Jag gillar att göra olika filminslag med min iPhone men tycker det är svårt att kunna filma sig själv så man står bra i “bildsnittet”. Med ultrakam kan man via en annan ios enhet ställa in fokus och skärpa och sen starta inspelningen. Länk!

Årets Konsert!

Har inte vart på så många konserter 2014 men en tog alla priser (nästan) någonsin.

Kraftwerk på Dalhalla!

Otroligt cool upplevelse att se och lyssna på Kraftwerk på Dalhalla. Ja verkligen cool upplevelse (som på bilden) med 3D-glasögon på oss. Så otroligt snygg video-upplevelse. Men det coolaste var nog ljudet.Jag tror aldrig jag har hört så rent ljud på en konsert någonsin. Sen att vi (jag & Camilla) åkte tillsammans men mina föräldrar och gjorde en hel helg av det hela gjorde upplevelsen ännu bättre. Tack för att jag fick dela detta med er.

Årets spel!

Battlefield 4 (PS4)

Ni vet att jag brukar säga “jag jobbar med IT men spelar inte”. Men när jag fyllde 30 så ändra jag på det. Köpte en PS4 och Battlefield 4. Så bra spel och så enkelt att bara hoppa in och köra några “matcher”

Årets Youtube kanal!

Jag vill nog inte veta hur många timmar jag spenderar på youtube. När man hittar bra stuff så är man fast. Den kanalen jag fastnat mest för detta år handlar om spel.

Feminist Frequency


Anita Sarkeesian som är skapare för Youtube kanalen har tagit en bra kamp i år. Otroligt bra att hon visar upp vilken skev kvinnosyn många spel visar upp och genom det (tyvärr) visa upp vilket hat som finns inom branchen. Anita har fått många hot under året och hoppas hon forsätter att kämpa!

Årets pedagogiska förebild!

Helen Timperley

Jag vet inte hur många gånger jag har nämnt Helen i år trotts att jag inte läst hennes böcker. Har sett endel på tuben men även läst denna sammanfattning (länk) som jag rekommenderar starkt. Varför jag nämner henne är pga hennes forskning på Pedagogens professionella utveckling.

Top 20 bästa låtarna

Som ni säkert har sett så har jag gjort månadslistor på bästa musiken jag hittat. Jag tröttna dock! Det blev stressande och orka inte bli stressad för nått jag egentligen gjorde för mig själv. Så här ska jag lista top 20 bästa låtarna enligt mig (och det jag orka lyssna på)

Länk till spellistan

Årets “så jävla värt det!”

Karin Nygårds

Går självklart till Karin Nygårds! Vilken människa och vilken pedagog! Hon har gjort så sjukt mycket rätt i flera år och äntligen får hon den beröm hon förtjänar för det genom att få tilldelat en hög med pedagogiska priser. Kul att hennes driv och kunskap inte bara synliggörs genom pris utan även att hon är med i olika projekt för att utveckla Sveriges skolor genom att hacka läroplanen.

Årets Bok!

Jag läser inte så ofta böcker, men när jag väl läser så är det facklitteratur som gäller.

Helena Wallberg – “Formativ bedömning i praktiken”

Årets bok får nog bli Helena Wallberg – “Formativ bedömning i praktiken”. Kommer skriva mer senare vad jag tycker om boken. En bok alla pedagoger borde läsa och kanske till och med starta sitt läsår 15/16 med att läsa denna och sen följa den längst året. Länk till boken & Länk till plugget 2.0 avsnittet om formativ bedömning

Årets tv-serie

Har sett många bra serier under året men en tar priset som den jag skrattat mest åt och pga det vinner den priset som årets bästa serie.

Community

Egentligen ingen ny serie utan snarare ny upptäckt från mig och min tjejs del. Jag pratar om Community. Såg för några år sen några avsnitt men fastna inte. Nu är jag helt såld och det är många tillfällen jag skrattar högt på den.

Årets Podcast

I denna kategori skulle ölpoddar som Good Beer hunting, The beerists Craft Beer eller The Sunday Session Brewing network passa in. Skulle även kunna lista skolapodden Det är lärarnas fel eller varför inte musik podden dj 50 spänn som är helt briljant. Skulle även kunna vara självgod och säga att Plugget 2.0 är årets pod, en pod som vi har haft endel intressanta samtal onrecord och offrecords. Men ingen av dessa blir det, men ack så värt att nämna. Årets podcast blir en podcast jag som många gånger tidigare vart lite “sent på bollen”

Radiolab from WNYC

Radiolab är en så sjukt välproducerad podcast. Den tar upp ämnen som berör och går ner på djupet. De mixar dialog med speakeröst och skapa otroliga ljudbilder. Riktigt bra dvs. Det avsnittet som berörde mest var det om “patient zero” men även senare “worth” var riktigt intressant. Länk!

Just de!

Detta var även året jag fyllde 30! så dä så! tack för gratulationerna!

2015 nu kör vi!

XoXo/
Emil

Liknande inlägg

  • No Related Post

Leave a Reply

2019 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting