02
Jun 15

Lärarna spelar i ditt lag!

fotboll

Just nu är det väldigt vanligt att man hör pedagogiska ledare diskutera om “min klass” och refererar då till Helen Timperley. Jag vill beskriva hur jag upplever skola och dess utveckling, men istället för “min klass” vill jag använda en fotbollsliknelse och prata om “laget”

Förutsättningar

Om vi ser skolans personal som en del av ett fotbollslag där pedagogiska ledaren är coachen för laget. Det är hen som ska skapa de bästa förutsättningarna för att göra mål (öka elevers måluppfyllelse).

I ett fotbollslag har man anfallare, det är de som ska vara längst fram och visa vägen. Det är pedagoger som ska inspirera, testa och vara förebilder för de övriga i laget. I skolans värld kan det vara förstelärare. I mittfältet har vi de pedagogerna som drar med sig laget upp för anfall eller backar hem om det skulle behövas. Backarna skapar stabiliteten och tryggheten i skolan. Målvakten skulle man kunna likställa med mentorn. Den ska finnas där för eleven oavsett om laget anfaller eller backar hem.

På bänken sitter skolans extra resurser. Det är de personal som går in på planen i de situationer det behövs. På avbytarbänken finns elevassistenter och speciallärare redo för att stötta upp ifall det skulle behövas.

Till coachens hjälp finns massör, materialare, fystränare, sjukskötare osv. Dessa motsvarar EHT.

På plan finns även domaren. Domaren skulle kunna likställas med politiker som tillsammans med coachen har som mål att följa de styrdokumenten som skolan har.

På läktaren sitter styrelsen, Förvaltningen. De ser till så att skolan får de förutsättningar som den kräver i form av lokaler, ekonomi osv.

Hur spelar du din match?

Så utifrån dessa förutsättningar så vill jag att du funderar på hur du spelar din match. Spelar du i högsta ligan och ständigt som mål att lyfta pokalen (ha topp resultat i måluppfyllse) eller är ditt lag knatte fotboll där alla springer på boll och är osäker på vilket håll de ska göra mål? Coachar du ditt lag genom att på ett formativt sätt visa vart de är påväg med sin undervisning eller står du vid sidan och skriker “JOBBA jobba jobba JOBBA” i olika tonlägen?

I januari började min far att träna ett fotbollslag efter en tids uppehåll från coachande/tränande. Jag frågade “hur kommer det att gå?” Han var osäker då laget hade drabbats av skador och de sakna en målvakt. Förra veckan snackade jag med farsan och fråga hur det går… Han sa “på de senaste 5 matcherna har vi en målskillnad på 21-1 (till fördel för hans lag)… Laget är så peppade och vill högre… vi kommer att strida om vinst!”

Liknande inlägg

  • No Related Post

Leave a Reply

2020 Emil Jansson
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes, and Linux Hosting